Περίπατος αναζήτησης ασυνήθιστων ήχων και συχνοτήτων
Τρί 13 Ιουλ
|Krinides
Στόχος του εργαστηρίου μας είναι η εισαγωγή μας στην ακουστική οικολογία και η βαθύτερη κατανόηση του ευρύτερου ηχητικού κόσμου γύρω μας.
΄'Ωρα & Τοποθεσία
13 Ιουλ 2021, 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.
Krinides, Filippou 18, Krinides 640 03, Greece
Πελάτες
Σχετικά με την εκδήλωση
Περίπατος αναζήτησης ασυνήθιστων ήχων και συχνοτήτων. Νίκος Σωτηρέλης
Λόγω περιορισμών covid θα πρέπει να κλείσετε θέση για τη συμμετοχή σας -----------------------------
Κάτι το οποίο πολλές φορές δεν είναι ορατό, γίνεται αντιληπτό μέσω μίας εκ των πέντε αισθήσεων, της ακοής. Ο ήχος μας περιβάλλει και μας επηρεάζει συνεχώς. Με τα οπτικά μέσα μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας ή να απομακρυνθούμε, αλλά με τον ήχο δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να τον αποφύγουμε. Ο ηχητικός ορίζοντας είναι πολύ μεγαλύτερος του οπτικού. Διαπερνάει ιδιωτικούς χώρους και ανθρώπινες επιφάνειες που λειτουργούν ως οπτικά ή προσβάσιμα όρια. Έτσι ακούγοντας μία αστραπή, η πληροφορία μεταφέρεται στο μυαλό μας δημιουργώντας ένα οπτικό γεγονός, ενώ στην πραγματικότητα την αστραπή δεν τη βλέπουμε.
Μολονότι στην εποχή της εικόνας ο σύγχρονος άνθρωπος την έχει υποβαθμίσει και την χρησιμοποιεί για την εξυπηρέτηση πολύ βασικών του αναγκών, είναι αυτή που μας παρέχει ηχητικές πληροφορίες για μη ορατά και προσβάσιμα θέματα, διευρύνοντας τη φαντασία μας, προειδοποιώντας μας, αλλά και προστατεύοντάς μας πολλές φορές. Ενδεικτικά, υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό είδος επίδρασης στους ανθρώπους όταν βλέπουν μία όμορφη φωτογραφία ενός παγόβουνου, απ’ ότι όταν ακούν το ίδιο το παγόβουνο να λιώνει. Ο ήχος μας δίνει πρόσβαση σε μία άλλη διάσταση που δεν έχουμε συνηθίσει.
Κι όμως, το ανθρώπινο ακουστό φάσμα είναι αρκετά περιορισμένο. Ως ακουστό φάσμα περιγράφεται το διάστημα μεταξύ της μικρότερης και της μεγαλύτερης συχνότητας ήχου που μπορεί να ακούσει ένας άνθρωπος ή ένα ζώο. Στους ανθρώπους το ακουστό φάσμα εκτείνεται κατά προσέγγιση από τα 20 Hz έως τα 20 KHz (20.000 Hz). Μέσω της χρήσης ειδικών εγγραφέων τοπίου, καθώς και μίας ευρείας γκάμας μικροφώνων όπως γεόφωνα, υδρόφωνα, μικρόφωνα επαφής, ηλεκτρομαγνητικά μικρόφωνα κτλ, μας δίνεται η δυνατότητα να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε ηχητικούς συχνοτικούς κόσμους που βρίσκονται εκτός ανθρώπινου ακουστού φάσματος (υπόηχους – υπέρηχους – ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες), αλλά και μικρούς ήχους τριγύρω μας που λόγω της ηχητικής όχλησης, δεν τους προσεγγίζουμε εύκολα.
Στόχος του εργαστηρίου μας είναι η εισαγωγή μας στην ακουστική οικολογία και η βαθύτερη κατανόηση του ευρύτερου ηχητικού κόσμου γύρω μας. Θα έρθουμε σε επαφή με μερικά από τα παραπάνω μέσα καταγραφής, και μέσω ενός διαδραστικού δημιουργικού περίπατου, θα αναζητήσουμε και θα ηχογραφήσουμε τους ήχους που θα μας κινήσουν το ενδιαφέρον στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων. Οι καταγραφές αυτές θα μας βοηθήσουν να εντάξουμε τις αποτυπωμένες ηχητικές μνήμες της περιοχής στο τελικό μουσικό έργο εμπνευσμένο από το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης που θα παρουσιαστεί την τελευταία ημέρα του Συμποσίου από τον Νίκο Σωτηρέλη. Στη διαδικασία αυτή θα μπορούν να συμμετέχουν μικρές ομάδες των δύο ατόμων έπειτα από δήλωση συμμετοχής και τα ονόματα των συμμετεχόντων στο εργαστήριο θα αναγραφούν στο εσώφυλλο της κυκλοφορίας του τελικού ηχητικού έργου, ως συντελεστές των ηχογραφήσεων τοπίου.
----------------------------- Λόγω περιορισμών covid θα πρέπει να κλείσετε θέση για τη συμμετοχή σας
Ολοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν μάσκα εκτός και αν είναι εμβολιασμένοι οπότε και θα κρατούν τις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους
Εισιτήρια
Περίπατος αναζήτησης ήχων
Συμμετοχή στον περίπατος αναζήτησης ασυνήθιστων ήχων και συχνοτήτων.
0,00 €Εξαντλήθηκε
Δεν υπάρχουν πλέον εισιτήρια για αυτή την εκδήλωση